Acasă » 2015 » Martie » 11 » Unde ne sunt tradițiile de altădată?
13:41:23
Unde ne sunt tradițiile de altădată?

Despre tradiții

                                                              

 

        Despre tradiţii şi despre ce se întâmplă în lumea satului,de acolo de unde ne tragem seva aceea ajutătoare ,putem scrie multe.
      Traditiile si obiceiurile unei culturi sunt cele care ne fac sa ne pastram identitatea.Ele se transmit din generatie în generatie, fara a fi învatate la scoala sau scrise în vreo carte.
        Cu ocazia sarbatorilor si evenimentelor importante din viata, oamenii au diferite obiceiuri traditionale care dau masura culturii si civilizatiei de care apartin.
Cunoscându-le începem sa ne întelegem mai bine.Fiecare cultura,zona are obiceiurile si traditiile ei,care pentru cei care nu le cunosc,devin curiozitati. Daca ai ales sa traiesti într-o tara înseamna si ca-i respecti traditiile si obiceiurile si ti le poti pastra si pe cele cu care ai crescut (ale tarii de origine).    
       De aceea, multe obiceiuri din alte tari au ajuns si în România.Costumele si portul popular de sarbatoare sunt foarte diferite de la o cultura la alta.Câteodata ele sunt de-a dreptul spectaculoase,iar realizarea lor dureaza ani de zile. De-a  lungul  timpului, mereu şi  mereu  tradiţia  se reinventează, se  adaptează întot­deauna  prezentului, în perspec­tiva viitorului, chiar dacă unele obiceiuri pe care le  conţine se denaturează ori alterează.Nu s-a  pierdut  întreaga  informaţie  primară, ci  doar o parte din ea,sâmburele  întotdeauna rămâne,sen­sul tradiţiei este însăşi existenţa ei,şi cu bune, şi cu rele, ca­racterizând mari grupuri sociale care fără tradiţie,pot dispărea.
       Poporul nostru are foarte multe traditii frumoase si daca aceste traditii frumoase ar fi respectate ar fi cu mult mai buna lumea in care traim.

                                                              La noi

     Căminul Cultural  Hârtoape a  fost  contruit odată  cu scoala, de către săteni,între anii 1963-1965,sub îndrumarea directorului scolii de atunci înv. Constantin Stejar iar  prin initiativa si strădania sa, a fost înfiintată si a functionat  timp  de peste  două decenii Formatia  de  Fluierasi  Hârtoape, dirijată de Vasile Tarcan.În aceeasi  perioadă  cu  Formatia  de  Fluierasi  a  existat  în  Hârtoape  si  o  fanfară,nu  avea un  nume dar erau  recunoscuti  ca  „Hârtopenii” 

                                                            

      
    De-a lungul timpului aici s-au sustinut diferite spectacole cu artisti consacrati(Sofia Vicoveanca, Laura Lavric,etc.),iar in  rest  functiona ca cinematograf, periodic sâmbăta  si duminica  se organizau nunti ,cumătrii  si  baluri.
    În  ultima perioadă Căminul Cultural ajunsese intr-un stadiu avansat de degradare, prezentând un real pericol, deoarece timp de ani buni nu s-au efectuat reparatii corespunzătoare,asa că in anul 2011 prin accesarea de fonduri europene in cadrul proiectului integrat la nivelul comunei Vânători,a fost modernizat si dotat la standarde europene fiind finalizat in 2012.

 

foto:album personal;adevărul.ro

 

Categorie: LADA CU ZESTRE | Vizualizări: 211 | Adăugat de: ptarcan | Rating: 5.0/4
Total comentarii : 2
+1   Spam
Felicitari inca o data pentru initiativa!!!! E mare lucru in acest secol al vitezei - cand nimeni nu mai are timp nic pentru el, macar -  oameni cu suflet drag si bun sa isi faca timp pentru acest site si sa vorbeasca despre aceste meleaguri frumoase!
   Citind aceasta rubrica mi-au trecut in fata ochilor fetele celor mentionati - D-zeu sai odihneasca in pace - pe unii! Pe Mos Vasile Tarcan care ne dadea mere, pe mosul de la camin, nu-mi mai amintesc numele, insa care uneori ne mai lasa pe gratis la film - acolo am vazut ptr. prima data Extemporal la dirigintie, pe unii din fanfara - Badia Ghita Baba canta la clarinet din cate imi amintesc, Mosul Gheorghica si multi altii, care cantau la Anul Nou pentru Nunta Taraneasca sau chiar la nunti si baluri! Si ce baluri frumoase erau in acei ani! Imi amintesc si spectacolele de la camin - in 1987 parca a fost Sofia si multe alte lucruri frumoase care ne-au ramas in suflet si ne-au facu sufletul mai bun!
    Acolo ni s-a sadit o radacina si cu ea a plecat in lumea intreaga cu totii si chiar daca cu regrete ca peste toate aceste vremuri s-a asezat praful, nu am avut vointa sau poate puterea din partea unora sa luam initiativa!
   De asta sunteti de apreciat pentru toate acestea! D-zeu sa va dea putere sa reusiti mult mai multe si sa aveti succes pe mai departe!


+1   Spam
Cum se adunau tinerii la film... De la scoala mergeam cu totii, toate clasele. Imi aduc aminte ca am vazut cu scoala "Nea Marin Miliardarul". Ghita Stoica se ocupa de aparatura. Ce vremuri...


Name:
Email: Email will not be published
Website Address: Website example
Your Comment:
Subscription:1
Security code *:
info
hârtoape pe hartă
contact
HÂRTOAPE
SAT HÂRTOAPE,COM.VÂNĂTORI
JUD IAȘI,COD POȘTAL 707578EMAIL
hartoapeofficial@gmail.com
telefoane utile
  • PRIMĂRIA VÂNĂTORI
  • -0232-715003;719109
  • POLIȚIA VÂNĂTORI
  • -0232-715004
  • DISPENSAR MEDICAL HÂRTOAPE
  • -0232-715600
  • AUTOGARA S. AGM PAȘCANI
  • -0761-775733